Villa Lindö Behandlingshem

Villa Lindö Behandlingshem

  • Behandlingshem
  • Lindölundsgatan 18, 392 35 Kalmar

Målgrupp

På Villa Lindös behandlingshem välkomnar vi gravida kvinnor samt föräldrar med barn i åldrarna 0-12 år (medföljande syskon upp till 15 år) med psykiatrisk problematik, psykosocial problematik och/eller beroendeproblematik. Vi tar emot uppdrag från hela landet och har ramavtal med många kommuner, Kriminalvården och Migrationsverket. Vår målsättning är att erbjuda individuellt utformad behandling med barnets bästa som utgångspunkt.

Vår verksamhet erbjuder både akut och planerad inläggning, samt utslusslägenheter för övergång till självständigt boende. Vi har även en familjevilla med plats för mammor och pappor med barn.

Behandlingsmål och metoder

Vår huvudmålsättning är att främja en långsiktigt hållbar och positiv relation mellan förälder och barn, samt att hjälpa familjerna återintegreras i samhället. Vi arbetar utifrån individuella behandlingsplaner som anpassas till varje klients specifika behov och förutsättningar, med regelbunden uppföljning tillsammans med socialsekreterare och behandlingsansvariga.

Behandling och stöd

Förutom en trygg och strukturerad vardag erbjuder vi individuella terapeutiska samtal för att bearbeta bakomliggande problem som exempelvis uppväxtförhållanden, relationsproblem och identitetsfrågor. Våra terapeutiska samtal och stöd bygger på kognitiva metoder, där vi hjälper klienterna att förändra invanda tankemönster och beteenden. Gruppterapi och återfallsprevention ingår i behandlingen, tillsammans med föräldrautvecklingsgrupper som bygger på forskningsbaserade metoder som Active Parenting.

För klienter med missbruksproblematik kartläggs och övervakas eventuellt missbruk genom regelbundna drogtester. Vi har ett nära samarbete med psykiatrisk expertis och erbjuder medicinskt stöd vid behov. Villa Lindö tillgodoser LARO-behandling enligt uppdrag, där medicinsk behandling kombineras med psykosocialt stöd och rehabilitering.

ADL-träning och social integration

En viktig del av vår behandling är ADL-träning, där vi ger stöd i praktiska färdigheter som ekonomi, kontakt med myndigheter och hantering av vardagslivets krav. Vi arbetar även aktivt med att bibehålla eller återupprätta kontakter med klienternas nätverk och familj för att stärka deras sociala sammanhang.

Utslusslägenhet och eftervård

Våra utslusslägenheter erbjuder en självständig och individuell behandlingsmiljö för att minska glappet mellan heldygnsvård och eget boende. Eftervården i det egna hemmet är utformad för att ge en smidig övergång och kontinuerligt stöd. Vi introducerar nya personer i familjen och genomför regelbundna hembesök för att säkerställa trygghet och framsteg.

Akut- och skyddsplacering

Villa Lindö har lång erfarenhet och kompetens för att ta emot akut- och skyddsplaceringar dygnet runt. Vi välkomnar både blivande föräldrar och familjer för att erbjuda omedelbar och kvalitativ vård och stöd.

Insatser barn

I vår barnverksamhet ”Solrosen” skapar vi en trygg och stimulerande miljö för barnen medan föräldrarna deltar i möten eller samtal. Verksamheten anpassas efter varje barns individuella behov, med målet att främja deras känslomässiga och intellektuella utveckling. Genom verktyg som känslokort, lek, ritprat, rePULSE och Trappan-samtal stöttar vi barnen i att uttrycka och bearbeta sina känslor på ett sätt som känns tryggt och naturligt för dem.

Insatser vuxen

Community Reinforcement Approach (CRA), återfallsprevention (ÅP), motiverande samtal (MI), Addiction Severity Index (ASI), familjesamtal, FREDA, kognitiv beteendeterapi (KBT), rePULSE, International Child Development Programme (ICDP) – vägledande samspel, Aktivt föräldraskap och stöd vid umgänge.

Tillgång till specialistkompetens

Vi har regelbunden tillgång till psykiatriker och sjuksköterska specialiserad inom psykiatri, samt samarbete med psykologer för NPF-utredningar.

Boende

Villa Lindö är centralt beläget i Kalmar och erbjuder boenderum utrustade med Wi-Fi och egna badrum. Tillgång till gemensamma utrymmen såsom kök, TV-rum och aktivitetsrum. Vi strävar efter att skapa en hemliknande miljö där varje familj kan känna sig välkommen och trygg.

Verksamheten är anpassad för barn i olika åldrar och den stora trädgården ger möjligheter till utelek.

Medarbetare

Vi har bred kompetens att tillgå i verksamheten. Vårt team består av:

  • Socionomer
  • Beteendevetare
  • Sjuksköterska
  • Socialpedagoger
  • Förskolepegagoger
  • KBT-terapeuter
  • Beroendeterapeuter
  • Behandlingsassistenter

Personal är utbildade i:


ICDP-vägledande samspel, TMO, Signs of Safety, professionellt medberoende och vi använder lågaffektivt bemötande. Vi har kunskap och erfarenhet av psykiatrisk problematik, psykisk ohälsa, våld i nära relation, relationsproblematik, kognitiva funktionsnedsättningar, missbruk och beroendeproblematik samt arbete med olika kulturer och skydd för familjer.

Kvalitetsarbete

Vi prioriterar kvalitetsarbetet och följer lagar och föreskrifter för systematiskt kvalitetsarbete. Våra behandlingshem är ISO-certifierade enligt ISO 9001:2015 för kvalitet, ISO 14001:2015 för miljö och ISO 45001:2023 för arbetsmiljö. Vi strävar efter att kontinuerligt förbättra och utveckla vår verksamhet för att möta våra klienters behov på bästa möjliga sätt.

För dig som ska flytta hit

Innan du kommer hit

Vi arbetar på uppdrag av Socialtjänsten och/eller Kriminalvården. För att få en plats krävs ett beslut från någon av dessa instanser. När behandlingen är beviljad och vi har en ledig plats, kan du besöka oss på plats eller digitalt innan du bestämmer dig. Ring oss vid frågor, kontaktuppgifter finns under fliken ”kontakt” på vår hemsida.

Första dagen

Samordnare och din kontaktperson tar emot dig och ditt/dina barn. Vi genomför ett inskrivningssamtal och går igenom vårdplanen. Du får en välkomstmapp med information och en brandrunda genomförs. Vi följer upp inskrivningen efter några dagar för att säkerställa att du fått all information du behöver.

Genomförandeplan

En genomförandeplan upprättas utifrån vårdplanen och den information du ger oss. Den visar vilka insatser som behövs för att uppnå målen och uppdateras under din vistelse.

Risk- och skyddsfaktorer

Vi identifierar risker och skyddsfaktorer i ditt liv för att hjälpa dig medvetandegöra vad som behöver förändras.

Barnverksamheten Solrosen

För förskolebarn erbjuder vi vardagsverksamhet på Solrosen, nära behandlingshemmet. Verksamheten är individanpassad med hög struktur och förutsägbarhet.

Samverkan med kommunal skola

Barn erbjuds plats i en närliggande kommunal skola. Vi hjälper till att upprätta kontakt och säkerställa en skolplats.

Praktisk information

Lunch serveras måndag till fredag, övriga måltider tillagas själv. Du tilldelas mat- och hygienpeng baserat på riksnorm. Rummen har egen toalett, dusch, TV och Wi-Fi. Gemensamma utrymmen inkluderar vardagsrum, lekrum, kök och matsal.

Vi har en byggnad endast för kvinnor med barn och gravida, samt Familjevillan för mammor, pappor och barn. Ta gärna med en barnvagn, annars finns lånevagnar. Cyklar, babyskydd och bilbarnstolar finns också till utlåning. Tillgång till gym och simhall ingår.

Ta emot besök

Besökare kan tas emot i samråd med personal och socialtjänst. Övernattning för besökare tillåts inte, men placerade barn kan sova inne på huset tillsammans med dig.

Kontakta Oss

För mer information om hur vi kan hjälpa till vänligen kontakta oss.

Paula Christofidi Cederqvist, Verksamhetschef

  • paula.christofidi.cederqvist@casatorcare.se
  • 0766-414141

Marie Strömberg, Samordnare

  • marie.stromberg@casatorcare.se
  • 070-9219889